ha egy kis tintára szomjaznál

I N K A H O L I C

I N K A H O L I C

Tetováltassunk okosabban

2017. október 29. - Bányai Blanka

Álomfogók, rózsák, koponyák és madár sziluettek... Gondolom mindenkinek ismerős a helyzet, ha más nem, akkor a strandról, hogy vannak olyan tetoválások, amik olyan gyakorisággal fellelhetők más embereken, hogy így azok már se nem érdekesek,pláne nem egyediek.

Félreértés ne essék, nem szeretnék megbántani senkit. Ez egyszerűen csak egy olyan általános megállapítás, ami tagadhatatlanul igaz. Mit szeretnék elérni? Picit jobban gondoljuk át, hogy miért tetováltatunk és mit szeretnénk elérni vele.

Menjünk vissza a legelejére, ami nem máshol kezdődik, mint ősi törzseknél. A "tattoo" szó a tahiti "tatu" szóból származik, aminek a jelentése röviden nem más, mint nyomot hagyni valamin. A tetoválás időről-időre, kultúráról kultúrára változik. Akkoriban fontos szerepet töltött be szertartásokban és a hagyományokban. Az ősi kultúrákban (inkáknál, mayáknál, aztékoknál) a törzsben elfoglalt rangot jelezte elsősorban.A mai vélekedés a tetoválásokról, hogy ez egy önkifejezési, önmegvalósítási mód, a 60-as években terjedt el. Ez lett a szabadság jelképe, lázadási megnyilvánulás. Az évek során oda jutottunk, hogy a 18-30 éves korosztály körében körülbelül minden 4. ember tetovált. Ugye bár tudjuk, hogy a XXI. században már a sminktetoválás sem lepi meg az embereket, de ezektől most tekintsünk el.

A törzsi tetoválások közül 3 elterjedtebb van; a szamoai, a maori és a hawaii. Ezek közül a második az, ami nagy népszerűségnek örvend napjainkban is. Jellemzően férfiakon találhatóak ilyen minták.

cats.jpg

Összességében kijelenthetjük, hogy a történelem során a tetoválások nem jelentéktelen, pláne nem mondvacsinált okok miatt kerültek bőrre. Ezzel szemben mit látunk manapság? A legtöbb ember a kreativitás halvány fénye nélkül megy el tetováltatni, legtöbbször olyan mintát választva, amit az interneten talált és már más embert is díszít. Kérlek titeket, ne kész tetoválás alapján, után tetováltassatok, vagy, ha mégis, legalább valamit változtassatok rajta. Kereshettek egy szép festményt is, azt is át tudja alakítani egy tetováló.

Vigyünk némi egyediséget a dologba! Nem ez lenne a lényege?

Minden (legalább) 5. ember annyira egyedi szeretne lenni, hogy már egyáltalán nem az. Ha beírod a Google keresőbe, hogy "mainstream tattoo": órákkal és madarakkal fog elhalmozni.

Nem baj az, ha valakinek nincsen saját ötlete, de ne egy olyan mintával akarjon egyedi lenni, ami már amúgy több tízezer embernek is van.

 

Mit javasolnék én, persze teljesen szubjektíven?

Gondolod át, hogy ki vagy valójában!
Ki vagy Te? A tetoválásod tükrözzön téged. Azt az ember, aki valójában vagy és azokat a dolgokat, amiket átéltél, amikről nem akarsz megfeledkezni. Ne akármilyen hóbort, belemagyarázott ok fényében dönts egy tetoválás mellett. Gondolom nem szeretnél a tucatemberek közé tartozni.

Gondold át!
Ha megvan az ötleted, hogy mit szeretnél tetováltatni, akkor gondold át, hogy mivel lehetne jól szimbolizálni az ötletet. Pl.: ha számodra az idő az, ami nagyon fontos jelentéssel bír, ne ragadj le egy óránál, mert erre van ezer más jó motívum is, amivel ki lehet fejezni.

Várj!
Várj vele, gondold át, fontold meg, hogy mit szeretnél. Aludj rá párat, de ne kövesd el azt a hibát, hogy nem fontoltad meg azt, ami egy életen át díszíti majd a tested.

Menj szakemberhez!
Attól, hogy olcsó, még nem biztos, hogy jó is. Megéri várni az időpontodra akár hónapokat is, ha tényleg olyan kezek készítik majd el, akiknek a munkáját büszkén tudod majd viselni.

Összegezve a mondanivalómat:
Vigyünk újra színt a tetováltatás kultúrájába, hogy a tetoválóknak újra lehessen őszinte örömük a munkájukban és ne úgy legyenek, hogy körülbelül már élni nincs kedvük csak azért, mert minden második nap ugyanazt az unalmas, más cseppet sem érdekes motívumot kell a bőrbe dolgozniuk.

Próbáltam szóra bírni pár művészt, valaki adja az arcát ehhez az írásomhoz, de senki nem fogja, nyilván, mivel nekik ez rettentően rossz reklám lenne nekik. Ők ebből élnek, annak ellenére, hogy egy teljesen általános, a tetoválókat elszomorító dologról beszélünk.

Remélem senkit nem sértettem meg, nem ez volt a szándékom, csak úgy éreztem, hogy ez tényleg egy olyan téma, amiről már szót kellene ejteni.

Köszönöm szépen a figyelmet!

I N K A H O L I C ,
ha egy kis tintára szomjaznál

A bejegyzés trackback címe:

https://inkaholic.blog.hu/api/trackback/id/tr1313115064

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tetkó GiccsDivatVallás 2017.10.30. 09:03:42

A tetováltak olyanok, mint a buta vallásos hívők. A tetkókészítők, meg mint a papok. A papoknak meg élni kell valamiből. A tetkóhívők éltetik őket.

Trackback: SzűzMariska nemző partnere 2017.10.30. 09:03:26

SzűzMariska nemző partnere a humor valóságában Pinokkió lehetett.

Trackback: Tetkó fagyit nem szeretni 2017.10.30. 09:03:11

Tetkó-ízlésbeli különbségünket jogunk van humorosan és komolyan is hangoztatni. Mi nem szeretjük a "tetkó fagyit".

Trackback: Szent Tetkó 2017.10.30. 09:02:50

Ne ejts vágást a húsodon és bőrödön, ne legyen rajta semmilyen rajz, tetoválás. Leviticus 19:28

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CoolKoon 2017.10.30. 08:20:30

Muhahaha én már évek óta mondom, hogy az embereknek általában borzasztó az ízlésük, csak a tetováltak ezt mintha másoknak is mindenáron a tudtukra akarnák adni :D Kicsit olyan ez, mint amikor az emberek csiricsáré (természetesen szintén tömeggyártott) ruhákkal akarnak "különlegesnek" látszani, anélkül, hogy belegondolnának, hogy ezzel ugyanolyan sablonos klisék szerint öltözködnek, mint mások (épp csak a sablon más).

CoolKoon 2017.10.30. 08:21:40

És igen. Ha ezt pedzegetni kezdi valaki, rögtön megsértődnek.

Prognozuoti Blasio 2017.10.30. 08:31:41

Tetoválás? Sírni tudnék. A röhögéstől...
Kezdjük az elején. Ma már annyira természetes a tetoválás, hogy teljesen kiüresedett az egész jelenség.
Nyilván vannak olyanok, akiknek ez életfilozófia, és ez határozza meg az egész életüket. Ők a kisebbség.
A többség meg a divat-majom kategória.
A lényeg az, hogy az emberek ma már meg sem nézik a tetoválásokat. Úgy átsiklik a tekintet ezeken a tintapacákon, hogy még a jól kivehető minta sem jön át... Egy kék folt, aztán csá...
De a legjobbak ezek az idézetes bölcsesség-tetoválások. Komolyan azt hiszi bárki, hogy ezt elolvassák? Már ha egyáltalán el lehet...
Pedig ugye ez elvileg önkifejezési eszköz. Mások felé. Mások meg pont leszarják...

Fodor Balázs 2017.10.30. 08:53:54

Komoly és tartalmas életfilozófia lehet az, amelynek fontos része a bőrre rakott minta.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2017.10.30. 09:14:09

@Fodor Balázs:

Annak aki azt hiszi tévesen, hogy a tetkó az milyen mély és bensőséges dolog, annak elárulom; a bőr az egy külső felület.

haromegesztizennegy 2017.10.30. 09:33:00

Semmi baj a tetoválással. Úgy legalább egyből látszik ki a proli....

commentes nikk 2017.10.30. 09:49:46

Miért érdekel valakit, hogy más, idegen valakiken van-e tetkó, és ha van, akkor az milyen? Ki nem fossa le magasról más emberek tetoválását? Ki és miért foglalkozik más emberek tetoválásával? megannyi kínzó kérdés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 12:01:35

Én inkább azt kérdezem, miért tetováltatják magukat az emberek.

@commentes nikk:

"Miért érdekel valakit, hogy más, idegen valakiken van-e tetkó, és ha van, akkor az milyen?"

Sokakat nem érdekel, engem sem. De ha a pofámba tolják, akkor hadd mondhassak véleményt róla.

Szzzz 2017.10.30. 12:58:18

luivutonostáska, feliratos mackónaci, márkáspóló, tetkó,
a proli lét alapkellélei.
Tényleg, nem is értem kinek szól ez? Ennyi erővel az aluljárós cigányoktól arany LV logós műbőrtáskát vásároló műkörmös picsának állna le valaki dovattörténelmet oktatni.
Ha valaki tínédzser korában varrat valamit, azt megértem, sok hugyagyú dolgot csinál az ember fiatalon.
Hogy a szkinhedek, vagy a nigger bandatagok, meg a sittesek varratngatnak maguknak ilyen olyan dolgokat, az is érthető, a törzsi kultúra része, ugyanaz, mint az antilopbaszó ungabungáknál, ahol mondjuk ez mittomén a férfiváavatás része, meg szertartás.
Vallási okok: oké, érthető, mármint nettó baromság az összes, de objektíve semmivel nem irracionálisabb baromság, mint télvíz idején csillogó kis üvegszarokkal telibeverni egy kivágott fenyőfát a nappali közepén...
Ezzel mondjuk felsoroltuk a tetkósok kemény 10%-át.
A többi 90% az viszont mégis mi a picsa?
És persze lehet itt játszani a sznob tetkóst, hogy "jaj-jaj tucatot nem vállalkok, egyedi rulez" dehát baszki,, te is ebből a 90% fogalmatlan félkegyelműből élsz... Ha hoz valami netről letöltött képet, mert az a cuki, és aztán valamit változtattok valamit rajta, attól az egyedi lesz? Vagy lesz valami jelentése, tartalma? Kap valami extra mélységet?
Ugyanmár...

AHC 2017.10.30. 13:15:10

"Akin tetkó van az proli" ...na az általánosítás és az előítélet az aztán tényleg a primitívség jelzőbójája.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 13:16:31

@Szzzz:

"Ha hoz valami netről letöltött képet, mert az a cuki, és aztán valamit változtattok valamit rajta, attól az egyedi lesz?"

Special snowflake.

AHC 2017.10.30. 13:23:03

A véleményem egyébként az, hogy mindenki azt csinál a testével amit akar. Nekem van tetoválásom(több is), én terveztem közösen a tetováló művésszel (grafikus vagyok többek között), számomra fontos dolgokat jelképeznek, és mindegyik előtt 3 évet vártam, hogy biztos legyek benne, hogy akarom e. Én személy szerint nem tetováltatnék divatból, sem pedig olyat ami"tetszik és olyan menő", de mindenki maga döntsön erről. Nekem nem árt vele, szerintem senkinek sem, max. magának, mikor megbánja, ha megbánja. Nincs összefüggés a társadalmi helyzet, intelligencia, foglalkozás és egyéb tényezők és a tetoválások között, ne vicceljünk már emberek...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 13:40:23

@AHC:

"Nincs összefüggés a társadalmi helyzet, intelligencia, foglalkozás és egyéb tényezők és a tetoválások között"

Már hogyne lenne: börtön, mindenféle szubkultúrák, ahogy @Szzzz: nagyon jól írta. Nem 100%-os a korreláció, de elég nagy.

Stenonis 2017.10.30. 13:59:04

@AHC:
Tessék megbarátkozni a gondolattal.
Na jó nem proli, hanem sittes.
A 20. század végéig jellemzően börtönökben készültek a tetoválások az nyugati kultúrkörben. Ha nem börtönben, akkor a bandák megkülönböztető jelei voltak. Akik előbb-utóbb sittre kerültek. Szóval nem nagyon az elit körében volt divat.

Nem kell megsértődni. A sitten tetovált JUCUS felirat is pont annyira egyedi, eredeti és megismételhetetlen, mint a te nagy műgonddal megtervezett tintapacád.

commentes nikk 2017.10.30. 13:59:44

Tetoválás miatt picsogni egyébként egyértelmű jel arra, hogy az ember félkegyelmű hisztis nyugdíjas (és ez nem zárja ki, hogy közben 32 éves legyen...).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 14:04:08

@commentes nikk:

Tetováltatni egyébként egyértelmű jel arra, hogy az ember buta divatmajom vagy sittes (és ez nem zárja ki, hogy közben iskolázott legyen).

AHC 2017.10.30. 14:26:28

Lehet hogy régebben igaz volt hogy az alsóbb társadalmi rétegek között volt elterjedt, de mára már nagyon nem igaz. Főként ha megnézed hogy mennyibe kerül egy jó tetoválóművész munkája. Egy pár centis egyszínű is 15e -nél kezdődik. Egy komolyabb tetkó több 100 ezerbe is belekerülhet. Csak azt nem értem, mit kell ezen így felhúzni magatokat, meg agyvérzést kapni, hogy mindenki aki nem ért egyet veletek ízlés dolgában az biztos " buta divatmajom vagy sittes". Elég beszűkült látásmódra enged következtetni, meg nagyfokú frusztráltságra., ami így tör ki.

Nem sértődtem meg, csak furcsálltam ezeket az erős reakciókat meg igazi alapok nélküli ítélkezést.

szepi79 2017.10.30. 14:54:22

@Stenonis: "Szóval nem nagyon az elit körében volt divat."

ezzel picit mellélőttél. de semmi gond. a közhiedelemben valóban ez a kép él a tetoválásokról.

szubkult.blog.hu/2017/03/16/kivarrt_vezetok

mult-kor.hu/cikk.php?id=378

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 15:07:31

@AHC:

Nem ítélkezés, csak egyéni vélemény.

"Főként ha megnézed hogy mennyibe kerül egy jó tetoválóművész munkája. "

Attól, hogy valami drága, még lehet giccses vagy sablonos. A tetoválónak nem az ízlésért, hanem a tetovált terület nagyságáért és nehézségéért fizetsz. Ha fonálgombolyaggal játszó kiscicát vagy erdőben bőgő szarvast akarok magamra tetováltatni, ugyanannyit fogok fizetni, mint valami kevésbé giccsesért, ha a nagyság és a nehézségi fok azonos.

"meg agyvérzést kapni, hogy mindenki aki nem ért egyet veletek ízlés dolgában az biztos " buta divatmajom vagy sittes"."

Abban igazad van, hogy az ízés eléggé szubjektív. De azt nem tagadhatod - épp te írtad az előbb - hogy a tetoválás bizony divattá vált:

"Lehet hogy régebben igaz volt hogy az alsóbb társadalmi rétegek között volt elterjedt, de mára már nagyon nem igaz. "

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 15:11:08

@szepi79:

Az, hogy voltak az elit soraiban is tetováltak, még nem jelenti azt, hogy az elit körében divat volt. Vagyis ettől még igaz az az állítás, hogy "nem nagyon az elit körében volt divat".

A divat ui. azt jelenti, hogy sokan viselnek valamit. Ha csak egyesek, az még nem divat.

szepi79 2017.10.30. 15:21:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Az, hogy voltak az elit soraiban is tetováltak, még nem jelenti azt, hogy az elit körében divat volt. Vagyis ettől még igaz az az állítás, hogy "nem nagyon az elit körében volt divat". "

el is olvastad a cikket, amit linkeltem? volt egy külön fejezet, aminek szó szerint az volt a címe, hogy "De hogyan lett divat az uralkodók tetoválása?" még a DIVAT szó is benne van. meg ilyen mondatok, mint pl. "A magas rangú tengerészek és a jómódú britek egymással versengtek, hogy ki tud több, minél egzotikusabb helyen készült tetoválást összegyűjteni."

ha ez neked nem a divat definíciója, akkor nem tudom, hogy mi :P

"Nem ítélkezés, csak egyéni vélemény. "

mi a különbség? :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 15:28:01

@szepi79:

Nem olvastam el a belinkelt cikket. Jelenleg Magyarországon élünk - bár lehet, te nem -, ezért a magyar elitre gondolok. Nincs tudomásom arról, hogy Magyarországon bármely korszakban divat lett volna a nemesség körében a tetoválás. De ha te tudsz ilyenről, akkor elhiszem neked.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 15:29:02

@szepi79:

'"Nem ítélkezés, csak egyéni vélemény. "

mi a különbség? :D'

Az ítélkezés értékítélet, a vélemény nem feltétlenül az.

szepi79 2017.10.30. 15:37:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de, itt élek én is. az első cikk, amit linkeltem, főleg a külföldi nemesekkel és királyokkal foglalkozik, de azért van pár hazai termés is. (mondjuk azért egy nem túl hosszú írás célszerű elolvasni, ha már vitába szállsz a témájában)

ha a Habsburgokat elfogadod hazai példának, akkor Ferenc Ferdinándnak volt a csípőjén egy kígyó (ahol a lövés is érte), illetve említésre kerül Széchenyi István alkarján lévő szív, illetve Horthy Miklós sárkánya. (igaz, Széchényié nincs megerősítve, csak egy 'állítólag', ami ugye vagy igaz volt, vagy nem. de Horthy sárkánya valid.)

ez persze még nem igazolja az itthoni divatot. de ha a többi nemzet arisztokráciájában divat volt (nyugatra és keletre is, lásd első cikk), akkor számomra hihetőbb, hogy itt is az volt, mint feltételezni, hogy pont a magyar elit lógott volna ki a sorból.

szepi79 2017.10.30. 15:39:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"az ember buta divatmajom vagy sittes"

"Az ítélkezés értékítélet, a vélemény nem feltétlenül az. "

a fenti kijelentésből melyik volt a nem értékítélet? nekem mind a "buta divatmajom" mind a "sittes" annak tűnik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 15:41:44

@szepi79:

OK, ezek valóban értékítéletek voltak.

szepi79 2017.10.30. 15:46:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: jó a nickneved. ötletes. de amúgy riszpekt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 15:47:57

@szepi79:

Egy szívecskét azért nem vennék egy kalap alá egy fél hátat vagy mellkast elfoglaló "mű".

Ismerve Horthy életútját (tengerészet) nem csoda a tetoválás. Ez nem az elit, hanem a tengerészet szubkultúrájából eredt. Max. azon csodálkozom, hogy nem horgony vagy sellő, hanem sárkány volt.

Avagy lehet tudni, mikor tetováltatta magára a sárkányt? Talán nem a tengerészetnél?

szepi79 2017.10.30. 15:52:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de, a tengerészetnél csináltatta, viszont később sem szégyellte (amikor a rangjából adódóan már takarnia kellett volna).

horgony (ha jól tudom) akkor Sissinek a vállán volt :P ironikus.

histar007 2017.10.30. 15:55:50

Tehát egy nem egyéniségnek kellene megmagyarázni, hogy legyen egyéniség amikor mintát választ. Viszont őt nem a minta teszi egyéniséggé, hanem hogy neki van tetoválása.
Ha a #egyéniség polótól is azzá lehetne válni, a világ legjobban fogyó pólója lenne.

szepi79 2017.10.30. 16:08:16

@histar007: szerintem sem egy minta, sem egy tetoválás (megléte vagy hiánya) nem teszi senkit egyedivé vagy egyéniséggé. legalábbis univerzális egyéniséggé semmiképpen sem. de ez megint szubjektív, hogy kinek mi az egyéniség, meg mi nem az.

HBKF 2017.10.30. 16:23:34

@haromegesztizennegy: egyszerűen az a proli aki külsőség alapján ítél meg másokat, pl. te! További szép napot!

szepi79 2017.10.30. 17:52:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Én inkább azt kérdezem, miért tetováltatják magukat az emberek. "

erre akartam válaszolni, csak valahogy elsikkadt itt a sok komment között.
a többi ember nevében nem tudok nyilatkozni, csak a magaméban: én elég sokáig kudarckerülő ember voltam (lényegében ez azt takarja, hogy nem a képességeidnek megfelelő kihívásokat keresed, ahol kb. 50-50% esély van a sikerre; hanem vagy a túl nehezeket - és akkor tudod azt mondani, hogy a nehézség miatt buktál el, nem te vagy a béna -, vagy a túl könnyűeket, az meg hozza neked a (hamis) sikerélményeket). aztán egyszercsak elkezdtem nem az lenni, és az első ilyen komolyabb sikeremet "ünnepeltem" úgy meg, hogy magamra varrattam egy jelképet, ami engem mindig erre emlékeztet. (direkt olyan helyre, ahol én is látom.)

ez volt az első, a későbbiek (azóta lett még 2) már "jöttek maguktól", de azoknak is hasonló jelentése van számomra. lényegében egy mini ego-tuning, amikor a tükörbe nézek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 19:08:01

@szepi79:

"hanem vagy a túl nehezeket - és akkor tudod azt mondani, hogy a nehézség miatt buktál el, nem te vagy a béna"

Ezt ismerem, egy közeli jó barátnőm ilyen, elég sokat piszkálom is miatta. Őrá az első verzió jellemző, olyasmiket vállal, amiről már előre tudja, hogy úgysem fog menni, de persze rögtön meg van a felmentés is.

Mindenesetre gratulálok, hogy sikerült ebből kiszabadulnod, ezért nem nagy ár 1-2-3 tetoválás. :)

30-06 2017.10.30. 19:39:50

A jelenlegi brit uralkodónak Erzsébet királynőnek is van tetoválása, amit még a II. vh alatt a hadseregben csináltatott

szepi79 2017.10.30. 21:52:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mondjuk úgy, hogy ez egy folyamat, és még nem vagyok az út végén :P de haladok.

Szzzz 2017.10.30. 23:22:08

@30-06: Tételezzük fel, hogy nem kamu: És ebből mi is következik?
Tehát mégegyzser: akkor kis Bözsike 19 éves korában a seregnél varratott magára. Egyrészt, fiatalon sok baromságot csinálnak az emberek, ez természetes, másrészt meg a katonáknál is megvan ez a bizonyos törzsi-bandás-sittes-közösségis dolog...
És a sereg azért ugye nem az a kiköpött értelmiségi közeg, azért ebben egyet érthetünk, nem?
Attól még hogy elő tudsz rántani pár magas beosztású tagot, akiken van tetkó, még sajnos a statisztika még nemigen fog téged igazolni.
A tetkó a mákörmösök, teszkó árufeltöltők, taxisofőrök, pékek és szalag nellett állók hobbija elsősorban, az irodalmotanárok, jogászok, villamosmérnökök között kevésbé jellemző.
(Igen tudom, te ismersz kivarrt mérnököt is, de nem, a lényegen mit sem változtat...)

szepi79 2017.10.30. 23:45:04

@Szzzz: jelen! szoftverfejlesztő mérnökként dolgozok, az ér? a cégnél, ahol melózok, kb. minden 15. emberen láttam már tetkót. (korábbi munkahelyeimen is nagyjából ilyen arányt figyeltem meg.) ez nyilván elmarad az átlagtól, de azért már nem is elhanyagolható százalék, szóval de, a lényegen változtat.

és akkor azt is hozzátenném, hogy ezek még csak azok az emberek, akin _láttam_... ha valaki nem magamutogatásból csinálja, akkor nem feltétlenül fogja olyan helyre rakatni, ami könnyen látható. (egy farmer + póló együttesben az enyémeim sem látszanak)

Szzzz 2017.10.30. 23:47:24

@AHC:
Ebbe hirtelen bele sem gondoltam, de így ahogy mondod, rettentően egybevág a proli gondolkodással, ügyesen demonstráltad: dikk, sokba kerül, akárki láthassa hogy nem szaré vettem...
A drága telefonnak és drága (vagy annak látszani akaró) ruháknak, csecsebecséknek is tipikusan a prolik közt van nagy kultusza... szóval a drága tetkó szépen odaillik a csivavakutya mega telefon mellé...
köszönöm, hogy megerősítettél.

Szzzz 2017.10.30. 23:57:36

@szepi79: Ér...
hát ez a 15/1 átlag nekem hihetetlennek tűnik, Én az egy mérnök munkatársamról tudok, hogy állítólag van neki valahol nem látható helyen, amit még süldő kismalac korában csináltatott..., De abból az összesen nagyságrendileg száz körüli íróasztal mögött dolgozóból, akikkel így vagy úgy kapcsolatban vagyok, senkin nem vettem észre... Persze ez még nem az a nagyságrend, ahol a szórás ezt ne magyarázhatná meg, főleg, ha pár embernek van, csak nem vetem észre, mert nem látszik,.. már nem vagyunk olyan messze a te általad tapasztaltaktól sem...
De még mindig rettentő messze leszünk mondjuk egy építkezésen dolgozó legényeknél tapasztalható aránytól...

szepi79 2017.10.31. 12:56:55

@Szzzz: "De még mindig rettentő messze leszünk mondjuk egy építkezésen dolgozó legényeknél tapasztalható aránytól... "

ezzel nem is akarok vitatkozni.

"De abból az összesen nagyságrendileg száz körüli íróasztal mögött dolgozóból, akikkel így vagy úgy kapcsolatban vagyok, senkin nem vettem észre..."

egyrészt a kulcsszó az, hogy nem vetted észre; simán lehet, hogy van az, csak nem könnyen látható; másrészt egyikünk tapasztalata sem mérvadó, mivel mindketten a saját kis környezetünket látjuk csak.

"Én az egy mérnök munkatársamról tudok, hogy állítólag van neki valahol nem látható helyen, amit még süldő kismalac korában csináltatott..."

tuladjonképpen nekem ezzel van leginkább problémám az általad írottakból. teljesen úgy írod, mintha az értelmiségi embereknek a tetoválás csak egy ifjú korban elkövetett baklövés lehetne, amit kötelező megbánni pár évvel később. nyilván ez is előfordul, de önmagában egy tetoválástól az ember nem lesz még proli, mint ahogy kutyából sem csak a csivava létezik, meg telefonból sem csak arany hátlapú van. ergo az a fajta minta, amire te gondolsz általánosságban, azt nevezhetjük a tetoválások csivavájának :D

Szzzz 2017.10.31. 18:52:35

@szepi79:
félre ne érts, én sem akartam azt állítani, hogy a tetováltak halmazát bijektív fügvénnyel le lehet képezni a prolikéra. De értelmiségi körökben viszonylag atipikus a dolog.
Az egész onnan indult ki, hogy a blogbejegyzés akörül a hipszter-proli gondolat körül forog, hogy a sima tucat tucattetkó degáz, debezzeg ha egyedi tucattetkó meg nem.
Nem is arról volt szó, hogy valaki terápiás jelleggel varrat magára valamit, mint te, vagy ifjonti bohóságból, vagy kitudja miért.
Hanem hogy a ribancrendszám az mennyire elmúlt divat, és most a hipszterségnek van a divatja, én meg hát kényszert éreztem, hogy igazságot tegyek oszt bemondjam, hogy dejszen proli hóbort ezis amazais.

Stenonis 2017.11.01. 10:01:49

@szepi79:
1 tetovált nemesre jutott 10 ezer sittes.

szepi79 2017.11.01. 11:38:12

@Stenonis: és hány nemes jutott hány közemberre?
süti beállítások módosítása