ha egy kis tintára szomjaznál

I N K A H O L I C

I N K A H O L I C

Ez történik majd veled, ha tetováltatsz

2017. október 19. - Bányai Blanka

Az első posztban kicsit jobban megismerkedünk a tetoválás gyakorlati oldalával, hogy mi is történik valójában azzal, aki úgy dönt, hogy tű alá veti magát.
Emlékszem az első alkalom előtt bennem is felmerülő kérdésekre; ezekre is ki fogok még nektek térni.

Nagyon menő és nagyon király, de mi is ez pontosan?
A tetoválás legegyszerűbben fogalmazva egy hámsérülés. A bőr felsértésével kerül annak irha rétegébe a tinta, amit a megfelelő szakember egy képpé állít össze rajtad. Itt az amatőr kezek által elkövetett hiba lehet, ha túl mélyre dolgozzák el a színeket. akkor az bizony előbb-utóbb szét fog folyni.

Mit és mikor?
A munkafolyamatot illetően nincsenek sztenderdek; van olyan művész, aki gyorsabb és van, aki lomhább géppel szeret dolgozni azoknak gyakorlati szempontjait figyelembe véve.
Csakugyan, mint ahogy a festő is maga választ ecsetet, a tetováló is maga választ tűt. Legegyszerűbb megközelítésből kétféle felépítésűek lehetnek; vonalazók és árnyékolók. Kevesebb tűvel (3-5) a kontúrozást, több tűs (7-9) géppel az árnyékolást, színezést és satírozást végzik jellemzően. 

Mit és miért?
A tetoválásra szánt területet elsősorban le kell borotválni a környező területekkel együtt. Ezzel elkerülhető, hogy bármi a gép útjába kerüljön. A bőrfelületet alkoholtartalmú bőrfertőtlenítővel tisztítják meg; pl Clarasept.
Minden tetoválás annak megtervezésével kezdődik, amit legegyszerűbben hektográf, azaz indigólapos módszerrel lehet felvinni a bőrre, ami a munka végéig kirajzolja a mű főbb paramétereit.
Mikor a sablon a bőrre kerül egyszerűbb, ha nem görcsölsz rá; csinálj úgy, mintha simán csak a buszt várnád.
Munka közben vazelinnel kenik be a bőrt, vagy ehhez hasonló hidratálókészítménnyel: pl inkbuster, ami védi a bőrt a sok törléstől, hogy ne sebesre legyen törölve. Így kevesebb festék is megy a bőrre, ami megkönnyíti a munkát.

A tetoválást a munka végén letisztítják és hagyják kicsit kivérezni, ugye ez kimaradt a Miami Ink-ből. Ezt követi még egy törlés, krémezés és fóliázás.

Mennyibe kerül egy tetoválás?
Méret és összetettség függő is. Minden szalon más árakkal dolgozik, azt javasolnám nézz körbe előbb több művész munkái között, hogy egyáltalán tetszik-e a munkáit jellemző stílus. Plusz ne felejtsd el: azért, mert olcsóbb, nem biztos, hogy rossz és azért, mert drága, nem biztos, hogy jó.

Több tű, több fájdalom?
A kérdés jogos, de amúgy nem. Sőt, tapasztalataim szerint nem a fájdalmat nehéz tűrni, hanem ha egy nagyobb munkáról van szó, azt az óraszámot, amit egy helyben kell tölteni. Számomra például a "megvan-e még a lábam" típusú zsibbadás volt csak kellemetlen az egészben.

Hol fáj legjobban a tetoválás?
Minden tűréshatár és elszántság kérdése. Ha fejben nem úgy vagy jelen, hogy "bele fogok halni", akkor sok baj nem lesz. Nyilván vannak olyan részek, amik érzékenyebbek, ilyenek például a lágyabb és csontosabb részek, de mindent ki lehet bírni.

Tetováltattam, hogyan tovább?
Ne áztasd (3 hétig minimum), krémezd Bepanthennel vagy Neugranormonnal (abból inkább a pirossal). Fóliázni az első 2-3 nap során kell csak, utána el kell hagyni. Ami pedig a legfontosabb? Ne vakard! Nehéz, tudom, de ne. Ne. NE!

A tetoválásaitokról mindig szívesen fogadok képet, például kommentben. Ha viszont tetováltatás előtt álltok, ne felejtsetek el majd szurkolni a legfürgébb vércseppeknek.

Bemelegítésnek ennyit szántam volna, ha tetszett, mentsétek el a honlap címét a kedvencek közé, ugyanis még rengeteg érdekes témát és embert tartogatok a számotokra.

I N K A H O L I C ,
ha egy kis tintára szomjaznál

A bejegyzés trackback címe:

https://inkaholic.blog.hu/api/trackback/id/tr9113029008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepi79 2017.10.30. 17:34:06

ne vakard tipp:
ha már nagyon viszket, akkor vakard meg a tested másik felén ugyanazt a pontot (tehát ha a jobb válladra varrattál, akkor a bal válladat vakard meg). kicsit segít. illetve masszíroztasd a nyakadat.
süti beállítások módosítása